İLAÇ FİYATLARI HERKESCE BİLİNMELİDİR !

İLAÇ FİYATLARI HERKESCE BİLİNMELİDİR !

Değerli Basın Mensupları,

Bilindiği üzere ülkemizde ilaç ve eczacılık hizmeti, yurdun dört bir köşesinde her koşulda görev yapan eczacılar ve eczaneler vasıtasıyla yapılmaktadır. Son on yılda uygulanan politikalar sebebiyle ilaç fiyatlarında sık aralıklarla değişiklikler meydana gelmekte ve bu değişiklikler genellikle ilaç fiyatlarının düşmesi şeklinde olmaktadır. Biz eczacılar her zaman ilacın kaliteli, ucuz ve ulaşılabilir olmasını savunmuş ve bu yönde çaba harcamışızdır. Fakat ilaç fiyatlarındaki düşüşler eczane cirolarını olumsuz yönde etkilemiş, fiyat düşüşleri sebebiyle oluşan stok zararları hiç bir şekilde karşılanmamış (kanunen ödenmesi gerektiği halde) ve eczanelerimiz büyük bir darboğaza sürüklenmiştir.

Düşen ilaç fiyatları bazı ilaçların bulunabilirliği konusunda da sıkıntıya neden olmaktadır. Şöyle ki ilacı üreten veya ithal eden firma; ilaç fiyatının düşüşüne bağlı olarak üretmekten veya ithal etmekten vazgeçtiği için buna bağlı olarak ilaç piyasada bulunamamaktadır.

Diğer taraftan son zamanlarda eczanelerimizde ilaç fiyatlarının kutu üzerinde yazmaması nedeniyle hastalarımızla sık sık tartışmalar yaşanmaktadır.  Şüphesiz ilacın fiyatının kutu üzerinde yazılması ve vatandaşın bunu bilmesi en doğal hakkıdır. Bu eksiklik bir an önce düzeltilmeli ve kutu üzerinde ilaçların fiyatları açık bir şekilde yazılmalıdır. Özellikle ilaç fiyatlarının artması durumunda zamın geçerli olacağı tarihe kadar fiyatı artan ilaçlara erişim mümkün hale gelememektedir.  Bu durum halk sağlığı içinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Eczaneler vatandaş sağlığı için gerekli olan tüm ürünleri hastalarına sunmakla görevlidirler. Bu bağlamda eczanelerdeki ürünlerin denetlenme yetkisi sadece Sağlık Bakanlığına verilmiştir. Son dönemlerde eczanelerimizde İl Tarım Müdürlüklerinin denetleme yapmaları kabul edilebilir bir durum değildir. Eczacılar denetlenmekten asla rahatsız olmazlar. İsteğimiz denetleme işinin sadece yetkili birimler tarafından yerine getirilmesidir. Tarım Bakanlığı yetkililerinin söz konusu uygulamaya bir an önce son vermeleri ve eczane denetimlerinin sadece ve Sağlık Bakanlığı birimleri tarafından yerine getirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU