Vatandaşlarımızın ve Eczacılarımızın Dikkatine!

Vatandaşlarımızın ve Eczacılarımızın Dikkatine!

Bilindiği üzere 29.11.2018 tarihinde kabul edilen, 10.12.2018 tarihli ve 30612 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren "Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi hükme bağlanmış, bu husus 2872 sayılı Çevre Kanunu Ek Madde 13' te düzenlenmişti.

Ankara Eczacı Odası olarak ilaçların poşet ile hastalarımıza sunulmasının hem hasta mahremiyetini korumak hem de ilaçların steril bir şekilde hastalarımıza sunulmasının önemli olduğunu ve eczanelerde ilaç satışında hastalarımıza verilen poşetlerin ücrete tabi olmamasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birkaç haftadır süren görüşmelerimizde talep ettik.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve  Esaslar"ı yeniden düzenledi ve 09.01.2019 tarihinde yayımladı.

Bu gelişmeler üzerine, Ankara Eczacı Odası olarak Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ı 10 Ocak tarihinde, makamında ziyaret ettik ve Usul ve Esaslar'da yapılan değişiklikleri masaya yatırdık.

Yapılan yeni düzenlemeye göre:

  1. Ücretsiz verilebilecek poşetlere sadece ilaç konulabilecek.
  2. Sadece ilaç satışında kullanılan bu poşetler;  çift kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler olacak.
  3. İlaç dışında kullanılan tüm poşetler ve yukarıda belirtilen ebat ve mikrondan fazla olan poşetlerden ücret tahsil edilecektir.

Bazı basılı ve görsel basın organlarında yer alan "Eczanelerde poşetler ücretsiz" şeklinde yer alan haberlerin usul ve esaslarda yapılan değişikliği tam olarak yansıtmadığını, eczanelerde ücretsiz verilecek poşetlerde yukarıda belirttiğimiz hususların dikkate alınması gerektiğini önemle duyururuz.

Tüm vatandaşlarımızdan çevremize daha duyarlı olma ve poşet kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye indirme konusunda beraber hareket etme çağrısında bulunuyoruz.

Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ilişkin usul ve esaslar için tıklayınız.

Eczanelerde ücretli poşet uygulaması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın yaptığı detaylı açıklamayı aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.