Dünya Sağlık Günümüz Kutlu Olsun

Dünya Sağlık Günümüz Kutlu Olsun

Dünya Sağlık Örgütü Anayasa’sı 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü halk sağlığı ile ilgili bir konu seçerek, bu konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
 
Bu yıl düzenlenen etkinlikler kapsamında konu başlığı vektör kaynaklı hastalıklar olarak belirlenirken, slogan “Küçük ısırık: büyük tehdit” olarak belirlendi.
 
Enfekte sivrisinek, bit, kene pire kum sineğinin ısırması/sokması ile bulaşan ve Dünya Sağlık Örgütünün resmi internet sitesinde de vurgulanan vektör kaynaklı hastalıklar, geçtiğimiz iki yıl içerisinde dünyanın pek çok yerinde ölümle sonuçlanan enfeksiyon hastalıklarına sebep olmuştur.
 
Örgüt ayrıca başlıca bulaşma  sebeplerini çevresel değişiklikler, tarımsal uygulamalar, hızlı ve plansız kentleşme ve bu ülkelere yapılan seyahatlerin olduğu vurgulanan bu hastalıkların önlenebilir olduğunu ve alınacak önlemlerin bu tip enfeksiyonların önüne geçmede çok etkili olduğunu vurguladı.
 
Ülkemizde de geçtiğimiz yıl belli bölgelerde yaygın olarak görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler aracılığı ile hayvandan insana geçmiş ve  ciddi can kaybıyla sonuçlanan vakalar olmuştu.
 
Unutulmamalıdır ki Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur.
 
Sağlıklı günler dileriz.
 
Saygılarımızla,
 
ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU