Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12 NİSAN 2014 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12 NİSAN 2014 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Yönetmelikteki önemli değişiklikler;

- Bağımsız dükkân tanımlaması; ” Yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesinde dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş mekânı” şeklinde yapıldı ve eczanelerin kapılarının belediyelere ait cadde ve sokak üzerine açılması zorunluluğu getirildi. (havaalanları, limanlar, otogarlar ve tren garlarında açılanlar hariç) Bağımsız dükkan tanımlaması ve eczane kapısı maddesi mevcut eczaneler için uygulanmayacak.

- Mevcut eczaneler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce eczane ruhsatnamesi almış eczacılar ile eczane açmak, nakletmek veya devretmek üzere yapılmış başvuruları henüz sonuçlandırılmamış olan eczacılar, yönetmelikteki , yapı kullanım belgesi ve eczane kapısının cadde veya sokağa açılması maddeleri hariç  olmak üzere, Yönetmeliğin diğer hükümleri ile öngörülen gerekleri en geç yirmi dört ay içerisinde yerine getirmesi zorunlu oldu. Aksi takdirde, durumlarının bu Yönetmeliğe uymadığı yapılacak kontrol ve denetim neticesinde anlaşılan eczanelerin faaliyetleri durdurulacak.

- 6197 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince herhangi bir kritere tâbi olmaksızın eczane açma, nakletme ve devretme hakkını hâiz eczacılar ile eczane devir alacak olan eczacıların, bu haklarını kullanırken Kurum tarafından eczane açılabilecek yerlerin ilânını beklemesi gerekmeyecek. Bu eczacılar, TİTCK tarafından yapılan ilânlardan etkilenmeden eczanenin açılması için gerekli belgeleri, eczanenin açılacağı yerin il veya ilçe sağlık müdürlüğüne teslim edecekler. Eczacının Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince eczane açma, nakletme ve devretme hakkının olup olmadığı Kuruma ait sistemden doğrulanacak.

- Geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerindeki eczaneler nöbetten muaf tutulacak. Uluslararası uçuşa açık olan havaalanları içinde yer alan eczaneler, eczane çalışma gün ve saatleri dışında da 24 saat açık olması uygulaması devam ediyor. Bu durumda biri eczanenin sahibi olmak kaydıyla her 8 saat için bir eczacı bulundurulması zorunlu.

- İkinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırma kriterleri belirlendi. Buna göre; Yıllık Katma Değer Vergisi hariç üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu oldu. Eczanelerin, yıllık satış hasılat durumları ile yıllık karşılanan reçete adetlerine göre TİTCK tarafından belirlenen limitin üzerinde olan eczaneler, kendilerine başvurulması hâlinde yardımcı eczacı çalıştırması zorunlu oldu. Yardımcı eczacılara asgari ücretin bir buçuk katından, ikinci eczacılara da asgari ücretin üç katından aşağı olmamak üzere taraflarca belirlenecek ücret ödenecek.

Reçete kayıtları elektronik ortamda yapılacak.

- Eczacıların danışmanlık hizmeti vereceği belirtildi.

- Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Ek: Resmi Gazete Metni

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU