SORU VE CEVAPLARIYLA YENİ YÖNETMELİK

SORU VE CEVAPLARIYLA YENİ YÖNETMELİK

- Eczanelerin açılabileceği dükkânlara dair istenecek belge nedir? Mevcut eczanelerden de bu belge istenecek midir?

Yönetmelikteeczanelerin bağımsız dükkânlarda açılabileceği belirtilmiş olup, bağımsız dükkân, yönetmelikte ; ”Yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesinde dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş mekân” olarak tanımlanmıştır. Mevcut eczaneler ve eczane açılışı için 12.4.2014 tarihinden önce resmen başvurmuş eczacılar için, bu husus uygulanmayacaktır.

 

- 12.4.2014 tarihinden önce açılmış veya bu tarihe kadar resmi başvuruda bulunmuş olan eczanelerin devir işlemlerinde yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesi aranacak mıdır?

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan eczanelerin devrinde bu belgeler aranmayacaktır.

 

- 12.4.2014 tarihinden önce açılmış veya bu tarihe kadar resmi başvuruda bulunmuş olan eczanelerin nakil işlemlerinde yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesi aranacak mıdır?

Nakil edilen eczanelerin açılış işlemleri yeni yönetmelik esaslarına göre yapılacağından yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesi nakil yapılacak yeni eczane yeri için istenecektir.

 

- Mevcut eczacılar ile 2013 yılından önce eczacılık fakültelerinde okumakta olan eczacılara, 6197 sayılı kanunun geçici 3’ncü maddesi ile bir kereye mahsus olarak eczane açma, nakletme ve devretme hakkı verilmişti. Bu hakkının kullanımı yeni yönetmelikte yer alıyor mu?

Yönetmeliğin 10/(4) maddesinde 6197 sayılı kanunun geçici 3’ncü maddesinden bahis edilmektedir. Söz konusu 10/(4) maddesi ; ” Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince herhangi bir kritere tâbi olmaksızın eczane açma, nakletme ve devretme hakkını hâiz eczacılar ile eczane devir alacak olan eczacıların, bu haklarını kullanırken Kurum tarafından eczane açılabilecek yerlerin ilânını beklemesi gerekmez. Bu eczacılar, Kurum tarafından yapılan ilânlardan etkilenmeden eczanenin açılması için gerekli belgeleri, eczanenin açılacağı yerin il veya ilçe sağlık müdürlüğüne teslim ederler. Eczacının Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince eczane açma, nakletme ve devretme hakkının olup olmadığı Kuruma ait sistemden doğrulanır.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

- 6197 sayılı kanunun geçici 3’ncü maddesinin yürürlüğe girdiği tarih olan 31 Mayıs 2012 tarihi ile yeni yönetmeliğin yayımlandığı 12.4.2014 tarihi arasında eczane açan/ devir eden /nakil eden eczacıların durumu yeni yönetmelikte belirtiliyor mu?

Bu konuya ilişkin olarak, yukarıda bahsi geçen yönetmeliğin 10/(4) maddesinden başka bir hüküm, yeni yönetmelikte yer almamıştır.

 

- Yeni eczane açılışına ve nakline ilişkin kriterler kısaca nedir?

İlçe sınırları içindeki her 3500 kişi için bir eczane açılabilecektir. Eczaneler aynı ilçe içerisinde kısıtlama olmaksızın nakil edilebilecektir. Eczanelerin başka ilçeye naklinde nüfus kriteri aranacaktır. Hiç eczane olmayan yerleşim birimlerinde kısıtlama olmaksızın eczane açılabilecektir. Ancak, bu eczanelerin naklinde de nüfus kriterleri aranacaktır.

 

-Yönetmelikte yerleşim birimi tanımı nasıl yapılmıştır?

Merkezi idarenin ilçe kademesinden küçük yerleşim yeri olarak tanımlanmıştır.

 

- Doğal afet veya mücbir sebeple nüfusu azalan yerlerde ki eczaneler nakil edilebilecek midir?

Bu durumda nüfusa göre eczane açılması kriterlerine bakılmadan eczanelerin nakline müsaade edilecektir.

 

- Yeni eczane açılabilecek eczaneler nasıl duyurulacaktır?

TİTCK tarafından her yıl iki kez, eczane açılması için uygun ilçeler ilan edilecek olup, eczacılar bu yerler için elektronik ortamda başvurularını yapacaklardır.

 

- Yeni eczane başvuruları için yönetmelikte belirtilen süreler nelerdir?

Kurum tarafından eczane açılacak yerlerin ilanından sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvurularda en fazla 25 yer için müracaat edilebilecektir. Müracaatların yapılmasından sonra en geç 10 iş günü içerisinde yerleştirme işlemi yapılacaktır. Kura sonucuna itiraz ise 7 gün içerisinde yapılacaktır.

 

- Yeni eczane başvuruları için gerçeğe aykırı beyanda bulunursa cezai işlem nedir?

Bu tür başvuru olur ise, kişiler hakkında kanuni işlem uygulanacaktır.

 

- Yeni eczane başvuruları için eksik evrak verilirse ne yapılacaktır.?

Bu tür başvuru olur ise, talepler işleme alınmayacaktır.

 

- TİTCK tarafından ilan edilen ilçelerde yeni eczane açılması için nasıl yöntem izlenecektir.

Müracaat eden eczacıların, görev yaptıkları ilçelere göre belirlenmiş olan ilçe katsayısı ile eczacının bu ilçedeki görev süresinin çarpımı ile hizmet puanı tespit edilerek, bu puana toplam hizmet yılı eklenerek yerleştirme puanı bulunacaktır. Yerleştirme puanı en yüksek olan eczacıya başvurusunda öncelik tanınacaktır.

 

- Yerleştirme puanı eşit çıkarsa nasıl bir yöntem izlenecektir?

Başvuruda bulunan eczacıların puanları eşit çıkar ise, TİTCK ve TEB temsilcisinin katılımı ile kura çekilecektir. Kura sonucu için kuruma itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz için, kurumun vereceği karar uygulanacaktır.

 

- TİTCK tarafından ilan edilen yerlere yerleştirme yapılamaması durumunda ne yapılacaktır?

Boş kalan yerler için, TİTCK tarafından 30 gün içerisinde ikinci yerleştirme yapılacaktır.

 

- Yerleştirmesi yapılan eczacıların izlemesi gereken prosedür nedir?

TİTCK tarafından eczane açabileceği ilan edilen eczaneler ilan tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde istenilecek belgeler ile birlikte İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

 

- Yeni eczane açılışında muvazaa değerlendirilmesi nasıl yapılacaktır?

Eczacı odaları tarafından 15 iş günü içerisinde muvazaa değerlendirme raporu hazırlanacaktır. Odaların muvazaa raporunu vermesinden sonraki 10 gün içerisinde il/ilçe Sağlık Müdürlüğü karar verecektir. Odların raporu ile il/ilçe Sağlık Müdürlüğü kararı uyumsuz olur ise, İl Sağlık Müdürünün başkanlığında oda temsilcisinin de katılımı ile kurulan Muvazaa Değerlendirme Komisyonunda durum görüşülecektir. Burada da uyuşma olmaz ise, TİTCK de TEB temsilcisi katılımı ile kurulan komisyonda nihai karar verilecektir.

 

- Yerleştirilmesi ilan edilen eczacı 60 gün içerisinde başvurmaz veya başvuru yaptığında evrakları eksik çıkar ise ne yapılacaktır?

Geçerli sebebi olmaksızın başvuruda bulunmayan veya eksik evrak teslim eden eczacılar yerleştirmeden doğan eczane haklarını kayıp ettikleri gibi, bir sonraki kuraya da katılamayacaklardır.

 

- Eczane açılışı için düzenlenen ruhsatnamelerin eczacı tarafından ne kadar sürede teslim alınması gerekir?

Eczane ruhsatları, 30 gün içerisinde eczacılar tarafından geçerli sebepler ile alınmaz ise, ruhsat iptal edilecektir.

 

- Eczane ruhsatı dışında başka bir kurum kuruluştan ruhsat alınması gereklimidir?

Ruhsat düzenlenen eczaneler için belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alınması ve belediyeye harç ödenmesi gerekmemektedir. Herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmayacaktır. Eczanede satılan ürünler için kanunlarda öngörülen bulundurulma vasıflarını sağlamak kaydıyla başka herhangi bir kurum yada kuruluştan ayrıca kayıt, onay veya izin belgesi alınması gerekmemektedir.

 

- Eczacıların eczanelerden 15 güne kadar ayrılmaları durumunda izlenecek yol nedir?

Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirir. 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder. Eczaneye mahallin serbest tabibi de nezaret edebilir.

 

-  Eczacıların eczanelerden 15 günü aşan süre ayrılmaları durumunda izlenecek yol nedir?

Bu taktirde eczaneye mesul müdür atanması gereklidir. Aksi taktirde eczane kapatılır.

 

- Hangi durumlarda mesul müdür atanması zaruridir?

Eczane sahip ve mesul müdürü iken askerlik hizmetini yapmak üzere silahaltına alınanlar askerlik hizmeti süresince, yüksek lisans veya doktora eğitimi alacaklar bu eğitim süresince, milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeleri bu görevleri devam ettiği müddetçe eczaneye bir mesul müdür atamak zorundadır.

 

- Yüksek lisans ve doktora eğitimini, eczanelerin  çalışma saatleri dışında yapan eczacılar da mesul müdür atmak zorunda mıdır?

Yüksek lisans ve doktora eğitimini çalışma saatleri dışında yaptığına dair belgeleri il sağlık müdürlüğüne ibraz edenler için mesul müdür atanması gerekmeyecektir. Bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihte yüksek lisans ve doktora eğitimine hak kazanmış bulunanlar bakımından mesul müdür atanması zorunlu değildir

 

- İkinci eczacı çalıştırılması zorunluluğuna ilişkin kriterler nedir?

Yıllık Katma Değer Vergisi hariç üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Belirtilen meblağa eklenen her iki milyon Türk Lirası tutarındaki ciro için bir eczacı daha çalıştırılması gerekmektedir.

Üç milyon Türk Lirası bedeli TİTCK tarafından her yıl Türk Eczacıları Birliğinin de görüşü alınarak güncellenerek ilân edilecektir. Ciro bilgileri Türk Eczacıları Birliği tarafından her yıl nisan ayı içerisinde Kuruma gönderilecektir.

 

- İkinci eczacı çalıştırılması zorunluluğu ne zaman başlayacaktır?

Her yıl Nisan ayından sonra TİTCK tarafından ciro oranının ilan edilmesini takiben, ikinci eczacının 30 gün içerisinde işe başlatılması gerekmektedir. Ancak, yönetmeliğin geçici 1’nci maddesinde mevcut eczanelerin, yönetmelikte belirtilen hususları yerine getirmesi için 24 ay süre verilmiştir. Uygulamanın ne şekilde yürütüleceği hususunda açıklama yapılması için AEO tarafından müracaatta bulunulacaktır.

 

- İkinci eczacı çalıştırılmaz ise yaptırımı nedir?

İkinci eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılacak ve eczacıya 30 gün süre verilecektir. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı 30 gün süre ile askıya alınacaktır. Şayet eczacı bu süre sonunda da yükümlülüğünü yerine getirmez ise ruhsat süresiz askıya alınacaktır.

 

- Yardımcı eczacı olarak kimlerin çalışması zorunludur?

2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültelerinde kayıt olduktan sonra mezun olarak  eczacı sıfatını alanlar, serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışabilmesi için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır. Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılacaktır.

 

 - Yardımcı eczacı çalıştırılması zorunluluğuna ilişkin kriterler nedir?

Her yılın nisan ayında Türk Eczacıları Birliği tarafından eczanelerin, yıllık satış hasılat durumları ile yıllık karşılanan reçete adetlerine göre dağılımları Kuruma ve ilgili eczacı odasına bildirilecek olup,  TİTCK tarafından belirlenen limitin üzerinde olan eczaneler, kendilerine başvurulması hâlinde yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır. Aynı eczane için birden fazla yardımcı eczacı müracaatında eczane sahibi tarafından tercih hakkı kullanılacaktır. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı çalışabileceği eczaneyi kendisinin belirlemesi hâlinde öncelik tanınacaktır. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı çalışacağı eczaneyi kendisinin bulamaması hâlinde bölge eczacı odasına başvuracaktır.

 

- Yardımcı eczacı çalıştırılması zorunluluğu ne zaman başlayacaktır?

Her yıl Nisan ayından sonra TİTCK tarafından ciro oranının ilan edilmesini takiben, başvuru halinde yardımcı eczacının 30 gün içerisinde işe başlatılması gerekmektedir. Ancak, Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesinde mevcut eczanelerin, yönetmelikte belirtilen hususları yerine getirmesi için 24 ay süre verilmiştir. Uygulamanın ne şekilde yürütüleceği hususunda açıklama yapılması için AEO tarafından müracaatta bulunulacaktır.

 

- Yardımcı eczacı çalıştırılmaz ise yaptırımı nedir?

Eczacı, başvurusu olan yardımcı eczacıyı 30 gün içerisinde işe başlatarak ve il sağlık müdürlüğüne bildirecektir. Yardımcı eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılarak, eczacıya 30 gün süre verilecektir.  Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınacaktır.

 

- İkinci ve yardımcı eczacılara ödenecek ücret nedir?

Yardımcı eczacılara asgari ücretin bir buçuk katından, ikinci eczacılara da asgari ücretin üç katından aşağı olmamak üzere taraflarca belirlenecek ücret ödenecektir.

 

- İkinci eczacı ve yardımcı eczacı isteğe bağlı olarak çalıştırılabilir mi?

İsteğe bağlı olarak ciro v.b kriterlere bakılmaksızın ikinci eczacı çalıştırılması mümkündür. Yönetmelikte yardımcı eczacıların isteğe bağlı olarak çalıştırılmasına dair doğrudan açıklama yoktur. Ancak, yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyenlerin,çalışabileceği eczaneyi kendisinin belirlemesinden bahis edilmiştir.

 

- Eczanelerin devri nasıl yapılacaktır?

Bir eczanenin başka bir eczacıya devri işlemleri, il sağlık müdürlüğünce görevlendirilen bir yetkili ile eczacı odası yetkilisi huzurunda tanzim olunacak bir tutanak ile yapılacaktır. Eczanesini devir eden eczacı yeniden eczane açmak isterse, yerleştirme puanı yarı oranda düşürülecektir.

 

- Eczanelerin nakil işlemleri nasıl yapılacaktır?

Eczanenin naklinde, açılmaya ilişkin usûl ve esaslar uygulanacaktır. Mevcut eczane yeni eczane için ruhsat düzenleninceye kadar eczane vasfını koruyacaktır..

 

- Aynı il içerisindeki nakillerde ruhsat düzenlenip, harç ödenecek midir?

Aynı il içindeki nakillerde yeni ruhsatname düzenlenmeyecek ve harç ödenmeyecektir.

 

- Eczane açılacak yerlerin ölçümü nasıl yapılacaktır ?

Eczane olacak yerlerin bodrum, asma katları, varsa merdiven boşlukları, merdiven altı kısımları, kolonları, ara duvarları hariç, lavabo ve tuvalet alanı dâhil olmak üzere asgari 35 metrekare olması gerekmektedir.

 

- 35 metrekareden küçük, halihazırda çalışan mevcut eczanelerin devir edilmesi mümkün müdür?

12/4/2014 tarihinden önce ruhsat almış eczanelerin devredilmesi hâlinde bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir metrekare kısıtlaması uygulanmayacaktır.

 

- 35 metrekareden küçük, halihazırda çalışan mevcut eczanelerin nakil edilmesi mümkün müdür

Mümkündür. Ancak, mevcut eczanenin başka bir yere naklinde eczane açılış hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

 

- Eczanelerin  cephe ve kapılarının cadde veya sokak üzerinde bulunması gereklimidir?

Eczanelerin cephesinin ve kapılarının belediyelere ait cadde ve sokak üzerinde bulunması zorunludur.

 

- Cephe ve kapılarının cadde veya sokak üzerinde bulunması zorunluluğu olmayan eczaneler mevcut mudur?

Havaalanları, limanlar, otogarlar ve tren garlarında açılan eczaneler ile 12/4/2014 tarihinden önce ruhsat almış eczanelerin  veya 12/4/2014  tarihinden önce resmi başvuruda bulunmuş eczacılar için bu şart aranmayacaktır.

 

- 12/4/2014 tarihinden önce ruhsat almış eczanelerin  veya bu tarihten önce resmi başvuruda bulunmuş eczanelerden,  cephe ve kapıları cadde veya sokakta bulunmayanların devri nasıl yapılacaktır.

12/4/2014 tarihinden önce ruhsat almış eczanelerin  veya bu tarihten önce resmi başvuruda bulunmuş eczacılar için  devir durumunda bu şart aranmayacaktır.

 

- Özel saklama koşulu gereken ilaçlar için yeni düzenleme nedir, hafızalı termometre alınması gereklimidir?

Buzdolabı ve eczane içi sıcaklık nem takibinin sağlanması için kayıtların düzenli tutulması kritik durumlarda uyarı verecek erken uyarı sisteminin ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrenin bulunması ve eczanede bulunması gereken tüm cihazların düzenli aralıklarla kalibrasyonlarının yapılması gerekmektedir.

 

- Özel saklama koşulu gereken ilaçlar için yeni düzenleme ve hafızalı termometre uygulaması ne zaman başlayacaktır?

Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesinde mevcut eczanelere, yönetmelikte belirtilen hususları yerine getirmesi için 24 ay süre verilmiştir.

 

- Hangi binalarda eczane açılamayacaktır?

Muayenehaneler ile sadece tahlil ve görüntüleme hizmeti veren laboratuvar tanı merkezleri hariç olmak üzere, içinde sağlık kurum ve kuruluşu bulunan bina ve bahçesi ile müştemilatında serbest eczane açılamayacaktır. Havaalanları, otogarlar ile tren garları ve limanlarda bu kısıtlama uygulanmayacaktır.

 

- Eczanelerde ne tür dolapların bulunması gerekmektedir?

Majistral ilaç hazırlanmasında kullanılan kimyevi maddeler, galenik preparatlar ve droglar, cam şişelerde; ışıktan bozulabilecek maddeler ise renkli şişelerde ayrı bir dolapta bulundurulacaktır.

Bütün zehirli maddeler, Farmakopeye göre ayrılarak ayrı dolaplarda bulundurulur. Dolaplardan birisinin kapağı kırmızı renkli ve üzerine “şiddetli zehirler” diğeri ise yeşil renkte ve üzerine “ayrı bulundurulacak zehirler” ibaresi yazılır. Bu dolapların her zaman kilitli bulundurulması ve anahtarının eczane mesul müdüründe bulunması zorunludur.

Kırmızı reçeteye tâbi ilaçlar çelik kasada saklanacaktır.

Gıda takviyeleri, eczacılık ve ziraatta kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri ve veteriner biyolojik ürünler hariç, veteriner tıbbi ürünlerin birbirini etkilemeyecek şekilde ayrı dolaplar içinde tutulması gerekmektedir.

 

- Eczanelerde tadilat yapılması durumunda izlenecek yol nedir?

Eczanede mevcut krokide değişiklik oluşturacak nitelikteki tadilatlar eczacı odasının da görüşü alınarak il sağlık müdürlüğü onayıyla yapılacaktır.  Tadilat 30 günü geçtiği taktirde veya sağlık müdürlüğünce eczane hizmetinin sunumu açısından gerekli görülmesi hâlinde bu sürede ruhsat askıya alınacaktır.

 

- Eczanelerin levhası ve vitrini ile ilgili değişiklikler nelerdir ?

Eczanelerin sadece görülebilir cephelerinden birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir ve özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulacaktır.

Eczanelerin dış cephesine, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla “E” logolu ışıklı levha konulmasına devam edilecektir.

 

- Eczanelerin isimleri aynı olabilir mi?

12/4/2014 tarihinden sonra açılan ve nakil edilen eczanelerin isimleri, eczanenin açılacağı il veya ilçe sınırları içindeki eczaneler ile aynı isimlerde olamayacaktır.

 

- Eczanelerin önüne, cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş ve benzeri uygulama yapılabilir mi?

Eczanelerin önüne, cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş ve benzeri gibi haksız rekabet oluşturacak tabela ve cisimler konulmayacaktır. Vitrinlere ürün tanıtımı amacıyla levha veya ilân yapıştırılamayacaktır.

 

- Nöbetçi eczane levhası uygulaması devam ediyor mu?

Eczanelerin, kapalı olsalar dahi, nöbetçi eczanelerin adı, adresi ve telefon bilgilerini dışarıdan görülebilir, kolayca okunabilir şekilde ışıklandırılmış veya dijital ortamda ilân etmeleri gerekmektedir.

 

- Yönetmelikte,eczacıların danışmanlık hizmeti ile ilgili düzenleme nedir?

Eczanelerde, eczacının görev ve sorumlukları çerçevesinde, ilaç kullanımı konusunda danışmanlık hizmeti verileceği ve buna ilişkin usûl ve esasların TİTCK tarafından  belirleneceği , yönetmelikte belirtilmiştir.

 

- Eczanelerin mesai saatleri ile ilgili hususlar nelerdir?

Alışveriş merkezlerindekiler de dahil olmak üzere eczaneler bağlı olduğu bölgedeki eczane çalışma gün ve açılış kapanış saatlerine uymak zorundadır. Birden fazla eczane bulunan yerlerde, belirlenen çalışma saatleri dışında ve resmî tatil günlerinde yalnız nöbetçi eczaneler açık kalır. Nöbetçi eczane dışındaki eczaneler nöbet saatlerinde faaliyet gösteremezler.

Uluslararası uçuşa açık olan havaalanları içinde yer alan eczaneler, eczane çalışma gün ve saatleri dışında da 24 saat açık olabilirler. Bu durumda biri eczanenin sahibi olmak kaydıyla her 8 saat için bir eczacı bulundurulması zorunludur.

 

- Eczanelerin nöbetleri ile ilgili hususlar nelerdir?

Eczacı odası veya temsilcisi tarafından eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri ve mevcut eczane kapasitesi göz önüne alınarak eczane çalışma saatleri, nöbet tutulup tutulmayacağı, nöbet tutulacak ise nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. Bu listeler, hizmette aksaklık yaratmayacak şekilde zamanında ilçe ve il sağlık müdürlüğüne gönderilir. İlçe ve il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.

Geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerindeki eczaneler nöbetten muaf tutulur.

 

- Nöbetçi eczaneler, nöbetçi olduklarına dair ilan asabilirler mi?

Nöbetçi eczaneler tarafından, haksız rekabete yol açacak şekilde ilân yapılamaz.

 

- Gece nöbet tutacak eczanelerin gece boyunca kapılarının açık olması zorunlu mudur?

Gece nöbet tutacak eczanelerin gece boyunca kapılarının açık olması zorunlu değildir. Ancak eczane sahip ve mesul müdürünün veya ikinci eczacının, başvuru hâlinde gereken hizmeti yerine getirmesi zorunludur.

 

- Eczacılar ile eczane çalışanlarının önlüklerine isim yazdırılması zorunlu mudur?

Eczane sahip ve mesul müdürü ile diğer personelin çalışma esnasında beyaz önlük giymesi ve bu kıyafetlerin göğüs cebi üzerinde ad ve soyadı belirtilmesi zorunludur.

 

- Eczanelerde çalışan personelin sorumlulukları nedir?

Eczanelerde çalışan personel, eczane mesul müdürünün sorumluluğu altında çalışır. Çalışanların personel defterine kaydı zorunludur.

 

- Miatlı ilaçlar ilaçlar ile ilgili düzenleme nedir? Miadı geçen ilaçlar nasıl muhafaza edilecektir?

Bozulan ve miadı geçen ilaçları imha edilmek üzere satıştan kaldırması, ayrı bir alanda saklaması gerekmektedir.İlaç miatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi eczane sahip ve mesul müdürünün sorumluluğundadır.

 

- Miadı geçen ilaçlar için yapılacak işlem nedir?

Miadı geçen veyahut kullanılamaz hâle gelmiş olan ilaçlar, eczane sahip veya mesul müdürü tarafından listelenerek, bu ilaçların imhası için il sağlık müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. İl sağlık müdürlüğü, eczacı odası ve vergi dairesi yetkilileri huzurunda tutanak düzenlenerek ilaçların imhası ilgili mevzuat doğrultusunda yapılması gereklidir.

 

-Eczanelerin ortamları hakkında yönetmelikte açıklama var mıdır?

İlaçların muhafaza şartları göz önüne alınarak gerektiği gibi saklanacağı,bu sebeple eczane ortamının sıcaklık ve nemin saklama koşullarına uygun olması gerektiği yönetmelikte belirtilmiştir.

 

- Eczanelerden toplu satış yapılması mümkün müdür?

Eczanelerden zehirli ve müessir maddeler ile ilaçların toptan satışı yapılamaz ve eczaneler ihalelere giremez.

 

- Eczaneler arası takas ne şekilde yapılabilir, faklı illerde bulunan eczaneler arasında takas yapılabilir mi, takasın yönetmelikte tanımı nasıldır?

Eczaneler arası ilaç takası yapılabilmektedir. İlaç takası sadece aynı il içerisinde faaliyet gösteren eczaneler arasında yapılabilecektir.Yönetmelikte takas tanımlaması,” Serbest eczaneler arasında yapılan ilaç değişim işlemi” şeklinde yapılmıştır.

 

- Eczaneler adına internet sitesi açılabilir mi?

Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılaması yasaktır.

İlaçların ve yönetmelikte  belirtilen diğer ürünlerin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışının yapılması yasaktır.

 

- Eczanelerde bulundurulması mecburi ürünler nelerdir?

Eczanelerde bulundurulması mecburi olan ilaç, tıbbi madde ve malzemeler TİTCK tarafından  iki yılda bir hazırlanacak liste ile belirlenir. Listede belirlenenlerin piyasada bulunduğu sürece her eczanede bulunması mecburidir.

 

- Eczanelerde bulundurulması mecburi ürünlerin olmaması durumunda cezai şart nedir?

Bu hususlara riayet etmeyen eczacılar hakkında il sağlık müdürlüğünce 6197 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde belirtilen 500 TL para cezası uygulanacaktır.

 

- Eczanelerde reçete kayıt defteri tutulması kaldırıldı mı, tutulacak defterler nedir?

Eczanede satışı yapılan tüm ilaçlar elektronik ortamda kaydedilecek olup, bu kayıtların denetimlerde istenilmesi hâlinde sunulmak üzere saklanması zorunludur. Bununla birlikte, eczanelerdeki mevcut reçete kayıt defterlerinin de muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Eczanelerde teftiş defteri, personel defteri ve stajyer defteri tutulur. Defterler eczacıların bağlı oldukları eczacı odalarından temin edilir ve eczacı odalarına tasdik ettirilir.

 

- Kırmızı yeşil reçeteye tabi ilaçlar için e-reçete uygulaması nasıl olacaktır?

Uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar, elektronik imza ile imzalanmış elektronik reçete haricinde ancak özel reçetelerine yazılması hâlinde verilebilecektir. Bu reçeteler sahibine geri verilmeyecek, tekrarında yeni reçete getirilmesi gerekecektir.

 

- Normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tâbi ilaçlarınuygulaması nasıl olacaktır?

Normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tâbi ilaçların reçeteli olmak kaydıyla elden yapılan satışlarında, eczanede mevcut reçete kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, ilaç takip sistemine kaydedilmesi ve kayıtların eczanede saklanması gerekmektedir.

 

- Eczane denetimleri nasıl yapılacaktır?

Eczaneler, yılda en az iki defa zorunlu olmak üzere gerekli görülen hâllerde denetlenecektir. Denetime yetkili olanlar, eczanelerde yürürlükte bulunan ilgili mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığını Kurumca düzenlenen denetim formuna göre tespit edeceklerdir.

 

- Eczaneleri denetlemeye yetkili kişiler kimlerdir?

Eczane denetimleri, TİTCK sağlık denetçileri veya sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı tarafından yapılacaktır. Sağlık müdürlüğünde görevli eczacı yoksa ilde görev yapan ve sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek kamu eczacısı tarafından da denetim yapılabilir.

 

- Eczaneleri denetlemesinde eksik görülen hususlar hakkında yapılacak işlem nedir?

Yapılan denetim sonucu eksiklik tespit edilmesi hâlinde, eczacıya en fazla 10 iş günü süre verilerek eksikliklerin giderilmesi istenecektir. Bu sürenin sonunda eksikliklerin giderilip giderilmediği hususunda yerinde tekrar denetim yapılacaktır. Eksikliklerin giderilmemiş olması hâlinde eczacıya 5 iş günü ek süre daha  verilecektir. Verilen bu sürenin sonunda eksikliklerin giderilmemesi durumunda, 6197 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde belirtilen 500 TL para cezası uygulanacaktır.

 

- Eczaneleri denetlemesinde eksik görülen hususlar bir sonraki teftişte de görülürse yapılacak işlem nedir?

Eczanede tespit edilen eksiklik ya da mevzuata aykırılıkların, ceza uygulamasına rağmen bir sonraki denetimde giderilmemesi hâlinde eksiklik tamamlanıncaya kadar ruhsat askıya alınacaktır.

 

- Eczanelerin kapatılması işlemleri nelerdir?

Eczacı kendi isteği ile eczanesini kapatmak istediğinde dilekçe ve ruhsatnamesi ile il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir.

Eczanenin, il sağlık müdürlüğü tarafından muvazaa hariç herhangi bir nedenle kapatılmasına karar verilmesi hâlinde, Kanunda başka bir süre öngörülmeyen hâllerde tasfiye işlemleri yapılabilmesi için eczacıya 60 güne kadar süre tanınır.

 

- Muvazaalı eczanelerin ve vasfını yitirmiş eczanelerin kapatılması işlemi nasıl yapılır?

Eczanenin muvazaalı işletildiğinin tespiti veya eczane vasfını yitirmesi ya da şartları taşımadığının anlaşılması hâlinde, il sağlık müdürlüğü tarafından eczanenin ruhsatı iptal edilir. Muvazaa sebebiyle kapatma hâlinde , kapatma işlemi derhal uygulanır

 

- Muvazaalı eczane açan eczacılara uygulanan cezai işlem nedir?

Muvazaalı olarak eczane açıldığının tespiti hâlinde, eczacı beş yıl süreyle eczane açamaz. Muvazaanın eczacılar arasında yapılmış olması hâlinde, eczane açma yasağı hepsi hakkında uygulanacaktır.. Bu eczacılar beş yıl süre ile eczane açmak için başvuruda bulunamayacaktır.

 

- Eczaneler belirli bir süre kapalı tutulabilir mi?

Birden fazla eczanesi bulunan yerlerde eczacının hastalık ve sair mazeretlere istinaden talebi ile iki yılı geçmemek üzere eczane kapalı tutulabilecektir. Bu süre sonunda eczane tekrar işletilmeye devam edilebilecektir.

 

- Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesi nedir ?

12/4/2014 tarihinden önce eczane ruhsatnamesi almış eczacılar ile eczane açmak, nakletmek veya devretmek üzere yapılmış başvuruları henüz sonuçlandırılmamış olan eczacılar, eczanelerin 35 metrekare olmasına ilişkin hüküm, eczane binasının yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının bulunması hususu ile eczanelerin cephelerinin ve kapılarının cadde veya sokağa bakması hususları hariç olmak üzere, yeni yönetmeliğin diğer hükümleri ile öngörülen gerekleri en geç 24 ay içerisinde yerine getirmek zorundadır.

 

- Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesine uyulmaz ise cezai yaptırımı  nedir?

Yönetmelikte belirtilen hususlar 24 ay içerisinde yerine getirmediği, yapılacak kontrol ve denetim neticesinde anlaşılan eczanelerin faaliyetleri durdurulacaktır.

 

- Eczanelerde kimlerin yazdıkları reçeteler kabul edilebilir?

Eczanelerde yalnızca hekim, diş hekimi, veteriner hekim ve ziraat mühendisi tarafından yazılan reçeteler kabul edilebilir.

 

- Eczanelerde kabul edilebilecek reçete çeşitleri nelerdir?

Eczanelerde , normal reçete, takip edilmesi gereken ilaçların yazıldığı özel reçeteler,elektronik reçete,güvenlik önlemlerini belirtir formlarla beraber verilmesi gereken ilaçların yazıldığı kısıtlanmış reçeteler kabul edilecektir.

 

- Yeni yönetmelikte, reçete toplatılmasına ilişkin hükümler nelerdir?

İlgili madde;  “İnternet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçeteler kabul edilmez. Eczanelere bu yolla gelen ilaç talepleri karşılanmaz. Hekimlerin elektronik ortamda yazarak bunu güvenli elektronik imza ile imzalamalarıyla gerçekleşen elektronik reçeteler ile eczacı odalarınca dağıtımı yapılan reçete grupları bu hükmün dışındadır.

Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslar ile açık veya gizli iş birliği yapamaz; simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulunduramaz, reçete toplama veya yönlendirme yapamaz, bu yollarla gelen reçeteleri kabul edemez. Bu madde hükmü gereği il sağlık müdürlüğü tarafından, şikâyet veya eczacı odasının bildirimi üzerine şikâyete konu taraflar ile Sosyal Güvenlik Kurumu veya diğer kurum veya kuruluşlar nezdinde tespit işlemi yapılarak 6197 sayılı Kanunun 24 üncü maddesine göre işlem yapılır.” şeklindedir.

 

( Not: 6197 sayılı kanunun 24’ncü maddesi; “Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslar ile açık veya gizli iş birliği yapamaz, simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulunduramaz, reçete toplama veya yönlendirme yapamaz, bu yollarla gelen reçeteleri kabul edemez. Bu fiillerin tespiti hâlinde eczacı ile aracı kişi veya kuruluşa beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır.” şeklindedir.)

 

- Yeni yönetmelikte, kısaca eczacıların sorumluklarından nasıl bahsedilmiştir?

Eczacılar, ilaçların hastalarda güvenle ve etkin olarak uygulanmasından,

Advers etkilerin izlenmesinden ve bu hususta bilgi toplanarak Sağlık Bakanlığa bildirilmesinden,

İlaç sunumunun hatasız,reçete edilme amacına uygun ve hastanın gereksinimleri ile uyumlu ve güvenli   olmasını sağlamaktan,

Reçeteye tabi olmayan ilaçların hastanın gereksinimlerine uygun verilmesinden ve bu konuda danışmanlık yapılmasından,

İlaçların kullanımı, saklanması ve imhası ile ilgili bilgileri hastalarda ve toplumda bilinç oluşturulmasından sorumludur.

 

-Yeni yönetmelikte bahsi geçen eczacılığa ilişkin kılavuzlar nedir?

Eczanelerde verilen hizmetin kalitesinin artırılması için için, TİTCK tarafından kılavuzlar hazırlanacak ve yürürlüğe konulacaktır.