...FOX TV'YE CEVABIMIZDIR...

...FOX TV'YE CEVABIMIZDIR...

Fox TV kanalının 22 Ocak 2015 tarihindeki ana haber bülteninde “Kötü Niyetli Eczacılar” başlıklı esef  ve hayret verici bir haber yayımlanmıştır.
 
Son dönemlerdeki ilaç fiyat politikası ve Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme mevzuatı çerçevesinde zor şartlarda hastalarına hizmet veren eczacıları böylesine karalayan ve  eczacılar ile hastaların  karşı karşıya gelmesine sebep verecek olan  bu esef verici haberi şiddetle kınıyor ve söz konusu kanalı doğru, tarafsız haber yapmaya davet ediyoruz.
 
Bu basın bildirisinde biz, ”Haberciler yanlış haber yapıyor” diye, saygıdeğer bütün basın üyelerini töhmet altında bırakmıyoruz ancak; Fox TV kanalından da aynı hassasiyetle haber yapmasını bekliyor ve talep ediyoruz.
 
Mevcut uygulamada, hastalığı veya kontrol nedeniyle muayene olmak isteyen vatandaşlarımız sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde, kendilerinden TC No’ları alınarak işlemleri yapılmaktadır. Muayeneleri sonunda düzenlenen e reçeteleri ile hastalar eczanelere müracaat etmektedir. Bu  hastaların e reçetelerin içerikleri ise, eczanelerde kullanılan ve SGK’na ait olan MEDULA sistemine  hastanın TC No’ları ile girildiğinde görülebilmektedir. Sistemin işleyişi gereği hastanın ilk müracaatından itibaren kullanılan TC No’larının, “Kimlik Bilgilerinizi Kopyalıyorlar”  şeklinde duyurulması gerçeği yansıtmamaktadır. 
 
Eczanelere e reçeteleri ile son işlem olarak müracaat eden hastaların, “Hastanede yatıyormuş gibi gösteriyorlar” şeklinde duyurulması gerçek dışı olmasının yanı sıra mantık dışıdır. Hastalar , hastaneye müracatlarını bizzat ve nüfus cüzdanı ile yapmak zorundayken; hastaneye yatış işlemlerinin eczacılar tarafından düzenliyor olmasının hayal edilmesi bile abesle iştigaldir.
 
Eczanelere gelen e reçetelerin SGK’nın sistemi olan MEDULA’ya girilmesinden sonra mevcut reçeteler ay sonunda, eczacılar tarafından faturalandırılmakta ve SGK’na teslim edilmektedir.”Her gün adınıza SGK’ya ilaç fatura ediyorlar” cümlesi, hiç araştırılmadan ve konunun tarafı olarak gösterilen eczacılara ve onların meslek örgütlerine danışılmadan, tek taraflı, yanlış anlaşılmalara açık ve eczacıların tamamını rencide edici, suçlayıcı bir  haber yapıldığını göstermektedir.
 
Bu nedenlerle, Fox TV tarafından yapılan “Kötü Niyetli Eczacılar” başlıklı haberdeki söylemleri kınıyoruz.
 
Eczanelerimizden günün 24 saati kesintisiz hizmet alan vatandaşlarımız, bu esef verici ve  eczacıların itibarsızlaştırılmasına zemin hazırlayan habere rağmen, ailesinden birisi olarak gördükleri,  dostları olarak bildikleri, sağlık danışmanları eczacılarına güvenmeye devam edeceklerdir.
 
Basın mensupları ve vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz ki; 
 
- Hiçbir eczacının, eczanesinden hizmet alan hastasını,  sağlık kurumlarında yatan hasta olarak göstermesi mümkün değildir.
- Hiçbir eczacının, hastaları adına reçete düzenlemesi ve her gün hastaları adına ilaç faturası düzenlemesi mümkün değildir.
- Eczanelerde yapılan işlemlerin hastalar tarafından sorgulanması mümkündür. SGK tarafından da eczanelerde yapılan işlemler  hastalara bildirilmektedir.
 
Eczanelerimize müracaat eden hastalarımızın ilaçlarını karşılayan ve onların en yakın sağlık danışmanı olan eczacılarımızı genelleyen, itibarsızlaştırmaya çalışan ve onları töhmet altında bırakan bu habere inanılmamasını, vatandaşlarımızdan bekliyoruz.
 
Fox TV de yayımlanan bu haberi de tekzip ediyoruz...
 
Saygılarımızla...
ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU