Ankara Eczacı Odası 1 Dava Daha Kazandı

11.10.2007 günlü, 26670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmeliğin, 02.02.2008 günlü, 26775 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle değişiklik 6. maddesinin 1. fıkrası ile geçici 1. maddesinin iptali istemiyle dava açılmıştır.

Danıştay Onuncu Dairesinin 03.02.2012 günlü, E:2008/2357, K:2012/337 sayılı kararıyla; 984 sayılı Ecza Ticarethaneleri ile Sanat ve Ziraat işlerinde Kullanılan Zehirli ve Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun ile 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca, ziraatte kullanılan kimyevi maddelerin (bitki koruma ürünlerinin) eczanelerde satılmasına olanak tanınmasına rağmen, Yönetmeliğin dava konusu 6. maddesinde, bayilik izin belgesi verilecekler arasında eczacılara yer verilmediği; 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu'nda ise eczacıların bitki koruma ürünleri bayilik belgesi alma hakkını haiz olduğu ve davalı Bakanlıkça çıkarılacak Yönetmelikte öngörülen esaslara tabi olarak bu alanda faaliyet gösterebileceği hususunda duraksama bulunmadığı; geçici 1. maddeyle, mülga Yönetmelikler uyarınca izin belgesi almış olup da, dava konusu Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasında sayılmayan kişilere ait izin belgelerinin geçerlilik süresinin belirlendiği, eczacıların ise 6/1. maddesinde yer alan eksik düzenlemenin yukarıda aktarılan gerekçe doğrultusunda iptali üzerine, hali hazırda izin belgesi alabilecek kişiler arasında bulunması karşısında, geçici maddede eczacılara yer verilmemesine yönelik eksik düzenlemenin iptali istemi hakkında ayrıca bir karar verilmesine yer olmadığı gerekçesiyle, Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasındaki eksik düzenlemenin iptaline, Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin iptali istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

Konu ile ilgili karar metni ektedir.

Saygılarımızla.

Ek: Karar metni