SORUNSUZ YENİ BİR YIL DİLEKLERİMLE..

SORUNSUZ YENİ BİR YIL DİLEKLERİMLE..

2013 yılı içinde barındırdığı güzellikleriyle gelip geçti. Şimdi ise önümüzde koskoca yeni bir yıl…

Geçtiğimiz yıl için geriye dönüp baktığımızda, mesleki ve ülkenin sosyoekonomik durumu bakımından olumlu ve olumsuz birtakım olaylar olduğu kesindir.

Mesleki yönden baktığımızda;

Bunlar gibi daha da maddeler sayılabilir.

Son günlerin en önemli gelişmesi ise TBMM’ de görüşülen ve görüşülecek olan Torba Yasa ile oluşacak şekillenmedir.

Torba yasa ile 984, 1262 ve 6197 sayılı Kanunlarda yeni düzenlemeler yapılmış, yapılan bu düzenlemelerin bir kısmı TBMM’ de kabul edilmiştir.

Yasa taslağında bulunan bazı ifadeler ise 2014 yılında görüşülecektir.

Görüşmeler sonucunda kabulünü müteakiben Cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanıp, Resmi Gazete’ de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecektir.

Bu kanunlarla ilgili olarak Yönetmeliklerin yayınlanarak biran önce uygulamaya geçmesi ise olayın bir başka boyutu olacaktır.

Yönetmeliklerle; reçete toplama, yönlendirme, reçete ve ilaç simsarlığı yapılması müstahzarların özelliklerinin değiştirilerek piyasaya arz edilmesi, ilaçların tağşiş edilmesi bu ürünlerin imalatında ve satışındaki sorumlulukları, toptan ilaç satışının yapılıp yapılamayacağı gibi olgular tam olarak şekillenecektir.

Önümüzdeki süreçte bunların hepsini yaşayarak göreceğiz.
Yine olumsuz yaşanan bir başka olgu ise; eczacıların ticaret sicil numarası alma zorunluluğunun gündeme gelmesi ve alınacak ticaret sicil numarasının diğer tacirler gibi kullandığımız satış vesikaları üzerinde belirtilme zorunluluğu getirilmesidir.
Yaklaşık 15 yıldır gündeme getirilmeye çalışılan ticaret sicil numarası olgusunu 6102 sayılı Kanun da 2012 Haziran ayında yapılan değişiklik ile hayatımıza dahil olmuş ve bu 2013 yılı Aralık Ayı’nın ana gündemini oluşturmuştur.

Konu ile ilgili olarak Yönetim Kurulumuz ticaret sicil numarası uygulamasının iptali için sözlü görüşmelerde bulunmuş, çözümlenemeyince dava açmıştır.

Umuyor ve diliyorum ki iptal davası lehimize sonuçlanır ve sağlık hizmeti yönünde danışman kimliğimiz ASIL olur, TACİR yaftasının sırtımızdan kalkması sağlanmış olur.

Şimdi önümüzde koskoca bir 2014 yılı var. Koskoca diyorum ama geriye dönüp baktığımızda 2013 yılının çok hızlı geçip gittiğini göreceğiz.

2014 yılının mesleğimize ve ülkemize olumlu katkılar getirmesini, tüm istek ve dileklerimizin gerçekleşeceği sağlık, huzur ve istikrarın olacağı NİCE MUTLU SENELER dilerim.

Saygılarımla.

 

ECZ.SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN