TORBADAN ÇIKTI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

TORBADAN ÇIKTI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Değerli Meslektaşlarım; 
 
Kamuoyunda “Tam gün yasası“ ve “Torba yasa” olarak bilinen  “Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Kanun metninde, eczanelerin toptan satış yapamayacakları ve ihalelerle giremeyeceği gibi önemli maddeler yer aldı. Bu hususlar kuşkusuz eczacılık camiasında tartışılacaktır. Yasa ile, eczaneler arasındaki takas işlemine de olanak sağlandı. Ancak, takas işleminin neler içerdiği açıklığa kavuşturulmalı ve eczaneler arasından fatura ile ilaç alış verişine olanak sağlanmalıdır. Önemli diğer bir husus, eczanelerin açılış işlemlerinde, herhangi bir kurum - kuruluştan kayıt belgesi aranmayacağının belirtilmiş olmasıdır. Bu maddeden hareketle, eczacıların Tarım Bakanlığından müsaade almasına gerek olmadığı ve ticaret sicili alınmaması (!) için girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak, bu iki hususun takipçisi olacağımızı ve gerekli girişimlerde bulunacağımızı bilmenizi isterim. 
 
Yayımlanan yasa; saf olmayan veya ruhsatında belirtilen özeliklere uygun olmayan ilaç imal edilmesi, bilerek satılması ve ruhsatsız ilaç imal edilmesi durumunda önemli miktarda para cezası verilmesini ve eczacıların internet sitesi açamayacakları hususunu da yürürlüğe getirdi.
 
Ancak, bence yasadaki en önemli husus reçete toplatılmasına ağır para cezası getirilmesidir. Esas itibari ile böyle bir hükme ihtiyaç duyulmaması hepimizin ortak düşüncesi ve temennisidir. Ancak, ihtiyaçtan doğan bu hükmün yasallaşmasından da memnuniyet duyduğumu belirtmeliyim. Mesleğimiz açısından etik bozulmaya yol açan ve aynı zamanda haksız rekabet oluşturan reçete toplatma ile mücadele anlamında, eczacı odaları ve İl Sağlık Müdürlüklerine yeni yasa avantaj sağlayacaktır.
 
Sağlık kurumlarındaki bazı kişiler ile işbirliği yapılması, simsarlardan reçete alınması ve sağlık kuruluşlarında reçete toplatmak için personel bulundurulması durumunun tespit edilmesi durumunda, hem eczacıya hem de aracılara beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecek, tekrarı hâlinde daha önce verilen cezanın iki katı ceza uygulanacaktır.
 
Etik çalışan meslektaşlarımızın haklarını korumak için, Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak bu yasa maddesinin uygulanması için kararlı olduğumuzu belirtmek isterim. Torba yasanın TBMM’de kabul edilmesinin akabinde, bu konu ile ilgili olarak gerekli makamlarla görüşmelere hemen başladık. Önümüzdeki günlerde de, reçete toplatma ile ilgili tespitler yapıldığında gereğini yapacağız.
 
Sevgili meslektaşlarım; web sayfamızda da duyurduğumuz gibi Eczacılıkta Uzmanlık yasa taslağı TBMM’de görüşülüyor. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul’dan geçerek yasalaşması beklenen Eczacılıkta Uzmanlık Kanununu yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Konu ile ilgili olarak Akademisyenlerimizle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmak, sonucu TBMM Sağlık Aile ve Çalışma Sosyal İşler Komisyon Başkanlığı’na iletilmesini sağlamak olacaktır.
 
Diğer taraftan özellikle kamuda çalışan meslektaşlarımızı yakından ilgilendiren TEB Yardımlaşma Sandığı ve Oda aidatları ile ilgili borçlu olan üyelerimiz için çıkarılan bir faiz affı gündeme geldi. TEB 39. Olağan Büyük Kongresinde alınan karar neticesinde borçlu üyelerin borçlarını 31 Ocak 2014 tarihine kadar ödemeleri durumunda faiz alınmaması kararı alındı. Bu kararın tüm borçlu üyelere iletilmesi tarafımıza bildirildi. Bizlerde yasal görevimiz gereği bu durumu bir mektup ile üyelerimize bildirdik. Bildirim yapmamamız durumunda hem faiz affından yararlanmak isteyen üyeler mağdur olacak hem de Yönetim Kurulu olarak durumun üyelere bildirimi için gerekli olan sorumluluğu yerine getirmemiş olacaktık. İşte bu nedenle Oda ve Yardımlaşma Sandığı’na borcu olan üyelere bilgilendirme mektupları gönderilmiştir.
 
Yoğun gündemle başladığımız 2014 yılı içerisinde mesleğimiz için çalışıp üretmeye devam edeceğimizi bildirir, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.
 
 
ECZ.SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN