14 Mayıs Eczacılık Günü Tören Konuşma Metni

14 Mayıs Eczacılık Günü Tören Konuşma Metni

Sayın Protokol, Değerli Meslektaşlarım, Muhterem Konuklar
 
14 Mayıs Günü gerçekleştirmeyi planladığımız, ancak 13 Mayıs günü meydana gelen elim soma faciası nedeniyle ertelediğimiz Bilimsel Eczacılığın 175. yılı kapsamında meslekte 30-40-50 yılını doldurmuş meslektaşlarımıza plaket, akademik aşama yapmış meslektaşlarımıza da onur belgelerini sunma törenimize hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.
 
Soma'da hayatını kaybeden vatandaşlarıma Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağolsun.
 
Bilimsel anlamda ve halk sağlığı alanında iyi birer eczacı yetiştirmek amaçlı eğitim yapılalı tam 175 yıl geçti. Bunca süre içerisinde kaliteli ve başarılı insanların mesleki alanda rol aldığı bu hizmet yarışı maalesef ki sıkıntılı süreçten geçiyor.
 
Bu süreci, aktif olarak mesleki hizmetini sürdürenler ve sürdürecek olanlar diye ikiye ayırabiliriz.
 
Aktif olarak mesleğini sürdüren bizler akademide,  sanayide,  kamusal alanda ve eczanelerde görevler yapmaktayız ve sorunlarımız var.
 
Akademik alanda kadro ve ücretlerle, kamuda eczane yerleşkesi ve ücretlerle, sanayide eczacı kadrosundaki hiyerarşi ile ve eczane eczacısı meslektaşlarımızın ise ilaç fiyatlarının sakız fiyatından daha ucuz olması nedeniyle gelir-gider dengesizliğinden yani ilaçları satarken edinilen karın kira, elektrik, telefon ve ssk primleri v.b. gider kalemlerindeki fiyat artışlarıyla ters orantılı olmasından kaynaklanan sıkıntılarımız mevcuttur.
 
Hizmeti sürdürecek olan meslektaşlarımın ise şu anda kendileri öğrencilerdir. Mezun olduklarındaki sorunlar yukarıdaki sorunların aynısı olup, ayrıca iş alanı boşalmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sorunun artmasındaki faktörlerin başında ise35 civarında açılan eczacılık fakülteleri ve verilen mezun sayısı gelmektedir.
 
Her geçen gün eczaneler kapanırken eczacılık fakülteleri açılmaktadır. Mezun olan eczacıların gelecekte ne iş yapacakları da meçhul. Fakülte sayısının artması öğrenci kalitesinde düşüşe neden olmaktadır. Önceleri sınav sıralamasında % 1 lik dilimde iken Eczacılık Fakültelerinin tercihi şimdi daha alt sıralara düşmüştür. 
 
Eczacının ekonomik sıkıntılarını giderme adına farklı çözümler üretilmesi gerekirken bunların yanı sıra meslek ve nöbet hakkı meselesini de hiç gündemden düşürmemeliyiz. Sizler ve bizler her platformda kutu başı ilaçlarda meslek hakkımızı dillendirirken nöbet saatlerinde geçen süreyle ilgili olarakta nöbet hakkımızı istemeliyiz. 
 
Genel sorunlar kapsamında SGK ile yapılacak olan protokol görüşmelerinde cezai işlemlerle ilgili maddelerin eczacı lehine olumlu katkılar getirecek şekilde çok iyi değerlendirilip irdelenmesi önemlidir.
 
Yönetmelikte bizlere göre kusurlu kısımlar tespit edilmiş ve TEB ile TİTCK'ya üst yazı ile bildirilmiş ayrıca 3 maddesine de yürütmeyi durdurma adına idari mahkemeye gidilmiştir.
 
Bir firma "Eczacı" ibaresinin kullanımı ile ilgili Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat etmiş ve Eczacı ibaresinin kullanım hakkını almıştır.Bunun içinde Ankara Eczacı Odası olarak İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesine müracaat edilerek 3. kişilere devri konusunda ihtiyadi tedbir kararı alınmıştır.
 
Değerli meslektaşlarım;
 
Dün olduğu gibi bugünde sorunlar dillendirilmeye devam edilecektir.
 
Sorunların üstesinden gelmek meslek bütünlüğü ve mesleki güçle ilintilidir. Bizler kamusal alan ve diğer sektörlerin sıkıntılı durumunu birlikte olduğumuzda bilebiliriz. Bu nedenle her kurumda çalışan meslektaşımızın oda bünyesi içerisinde bulunması halinde sorunlarımızın ilgili yerlere ve kamuoyuna aktarılmasını gerçekleştirebiliriz. Tek elle alkış olmaz, iki el gereklidir. İşte bu yüzden eczacı odaları sadece eczane eczacılarının değil, kamusal, akademik ve özel sektörde çalışan tüm eczacıların odası olmalıdır. Bunun içinde eczacı odasına üye olmayan meslektaşlarımı Eczacı Odasına üye olmaya davet ediyorum.
 
Sorunların kamuoyuna aktarılması ve eczacı imajının toplumda daha üst seviyelere çıkartılabilmesi adına 14 Mayıs etkinliklerimize 10 Mayıs Cumartesi gününden itibaren başladık. 
 
10 Mayıs'ta Gençlerbirliği-Antalyaspor maçında "14 Mayıs Eczacılık Günü Kutlu Olsun" yazılı pankart ile stadyuma çıktık. Bu sayede 70 bin kişiye canlı yayınla ulaştık.
 
12 Mayıstan başlayıp 18 Mayıs Pazar gününe kadar 8 AVM’ de stant açtık. Bu stantlarla halkımızla buluşarak “Eczacınıza Danışın Sağlıklı Kalın” temasıyla danışmanlık yaptık. Billboardlarda eczacı imajı ile ilgili toplamda 80 ayrı noktada bilgilendirme görsellerini sergiledik. 
 
Bu vesile ile bu projelerin Ankara Eczacı Odası'na herhangi bir maddi yük getirmeden hayata geçirilmesinde ve uygulanmasında değerli destek ve görüşleri ile bizlerden katkılarını esirgemeyen Ankara İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Seraceddin ÇOM'a, Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Muhammed AKSOY'a ve Eczacılık Şube Müdürü Sn. Ecz. Nur Meral SEYFELİ'ye teşekkürü borç bilirim.
 
Yarına dönük olarak Kasım ayı içerisinde mesleki ve ekonomik kazanımlar sağlayabilme adına Kongre düzenlemeyi planlamaktayız. 13-16 Kasım'da Kıbrıs'tayız. Kıbrıs'ta ilaç dışında tüm ürünlerin işlem gördüğü bilimsel içeriği ile dopdolu kongremize hepinizi davet ediyorum. Ayrıntılı bilgiyi de yaklaşık 10 gün sonra devreye girecek olan www.aeo2014.com adresinden alabileceksiniz.
 
Acısıyla- tatlısıyla günler gelir geçer. İlerleyen süreçte de kimilerimiz akademik aşama kaydederek unvanlarını artırırken kimilerimiz de meslekte 10 lu 30 lu ve 50 li yıllarımıza geldik.
 
Dante “Bugünün bir daha asla doğmayacağını düşünün” demiş.
 
İşte böyle bir günü burada hep birlikte kutlayacağız.
 
Akademik aşama kaydeden meslektaşlarıma ve 30-40 ve 50. yıllarını tamamlayan meslektaşlarıma, şahsım ve AEO Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına sağlıklı mutlu ve huzurlu günler ve yıllar dilerim.
 
Değerli meslektaşlarım; şimdi sizleri 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinliklerimizle ilgili hazırlanan kısa VTR' mizle izlemeye davet ediyor, saygılarımı sunuyorum.
 
SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN