www.farmmed2014.com

www.farmmed2014.com

14 Mayıs Eczacılık Günü kutlaması birinci Cumhurbaşkanımız Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ e  bağlılık ve saygı duruşumuz ile Anıtkabir'de başladı. Yaklaşık 1000'in üzerinde rekor katılımlı meslektaşlarımızla aslanlı yol başında buluştuk ve mozoleye çelenk bıraktık.
 
Toplumumuzu derinden yaralayan soma faciası nedeniyle, Gazi Üniversitesi Rektörlük binası Mimar Kemaleddin Salonu’nda Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Maksut COŞKUN, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Tuncer DEĞİM, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Bülent GÜMÜŞEL ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı Sayın Ecz. Erdoğan ÇOLAK ile meslekte 30, 40, 50 yılını kutlayan meslektaşlarımıza plaket, akademik aşama kaydeden meslektaşlarımıza sertifika verme ve akademik biniş giyme töreninin  20 Haziran'a ertelendiği duyurusunu birlikte yaptık.
 
20 Haziran geldiğinde; Ankara Eczacı Odası'nın 10 yıldır gerçekleştirdiği bu program TEB ile ilk kez gerçekleştirildi. TEB Eczacılık Akademisi Bilim,Hizmet ve Teşvik Ödül Töreni de dahil edilerek Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile birlikte organizasyon yapıldı. Ödül, sertifika ve plaket takdimleri sonrasında kokteyl yapıldı. Sohbetlerde plaket takdimleri için belirlenen 30 yıllık sürenin ve tekrarlanan takdim törenleri katlarının 10 yıl sürenin çok uzun olduğundan bahsettiler. 25 li yılla plaket verilmeye başlanması, 5 yıl ve katlarında mesleğini yapanlara plaket verilmeye devam edilmesi dileğinde bulundular.
 
Bu günlere gelinen süreçte İlaç Fiyat Kararnamesi yayımlandı. Olumlu anlamda uygulamada görülen pek bir şey yok. İlaç fiyatlarındaki düşüşlere artık dur deme zamanının çoktan geldiği kesindir. Düşen fiyatlar ile biz eczacıların eczane ve geçim ekonomileri karşılanamaz hale gelmiştir. Sadece bizlerin etkilendiği söylenirse bu da yanlış olur. Düşen fiyatlar üretici veya ithalatçı firmanın da beklentilerine cevap veremez hale geldiğinden piyasada bulunmayan ilaçların sayısı da artmaya başlamıştır.
 
Fiyatlar aşağı çekilirken kaybolan ilaçların devlete maliyeti de artmaya başlamıştır. 
 
Saydığım nedenlerden dolayı ilaç fiyatlarındaki düşüşlere son verilmeli, eczane ekonomilerinin düzeltilmesi sağlanmalıdır ve üretici firmalar tarafından karşılanıp eczacıya verilmesi gereken kutu başı meslek hakkının hayata geçirilmesi gerektiği de kaçınılmazdır.
 
Bizlerin yapmış olduğu meslek her ne kadar  bireysel kazanç getiren bir işletme gibi görülse de özünde kamusal sağlık hizmeti veren sektörüz. Bu hizmeti verirken de Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde onun belirlediği şartlarda görev yapmaktayız.
 
Bu şartlardan bir tanesi de Bölge Sağlık Müdürlüklerinin denetim ve kontrolünde çalışmakta olduğumuzdur. Bu hizmeti sürdürürken yasa ve yönetmelikler gereği eczanelerimizde kamusal hizmet anlamında hafta içi gece nöbetlerinin yanı sıra hafta sonları ve bayramları da 24 saat üzerinden nöbet hizmetlerini yerine getirmekteyiz.
 
Nöbet hizmeti veren eczacılık dışındaki tüm alanlarda nöbete kalan personel için nöbet hakkı uygulaması mevcut iken, eczane eczacılarında böyle bir uygulama söz konusu değil. İşte bu anlamda nöbet tutan meslektaşlarımıza bu hizmetlerinin karşılığında kutu başına vatandaşın ödemesi veya başka bir yöntemle nöbet hakkı verilmesini talep ediyoruz.
 
Önümüzdeki günlerde ülkemiz yeniden bir seçim süreci daha yaşayacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. 2'den fazla adayın katılacağı bu seçim 2 aşamalı olabilir. 
 
Eğer birinci turda ki bu 10 Ağustos günüdür, adaylardan herhangi birisi %50 nin üzerinde oy alırsa seçim bitmiş olacaktır
 
Eğer birinci turda %50 nin üzerinde oy alan aday olmaz ise bu durumda 24 Ağustos'ta en yüksek oy alan 2 aday arasında yapılacak ve en çok oy alan aday seçimi kazanacaktır.
 
Seçim sonucuna göre seçilen Cumhurbaşkanı Ülkemizin 12. Cumhurbaşkanı olurken doğrudan halk oyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı olacaktır. Bu iki özelliğin yanı sıra seçimi kazanan bu aday Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olacaktır.
 
 
13-16 Kasım 2014 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kongre gerçekleştireceğiz. 
 
Bu kongre eczane ekonomilerine katkı sağlamak amaçlı olup, zengin içeriği ile ürünsel ve bilimsel bir kongre olarak planlanmıştır. 
 
Yaklaşık yirmiye yakın başlıklarının seçildiği konularla dağarcığımıza farklı bilgi ve bakış açıları getirilecek ve tartışma olanağı sağlanacaktır.
 
Uçakla her yerden sabit katılım ücretiyle sadece Ankara değil tüm Türkiye'deki meslektaşlarımıza açık olan kongremize davetlisiniz. 
 
Kongre ile ilgili www.farmmed2014.com adresinden ayrıntılı bilgiler alınabileceği gibi kayıtlarda yapılabilecektir.
 
Kıbrıs'ta yurdumuzun dört bir yanından katılacak tüm meslektaşlarımızla birlikte kongrede olabilmek dileğimizdir.
 
Meslek ve nöbet hakkımızın alındığı güzel günler dilerim. 
 
Saygılarımla.
 
SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN