Genel Kurul 20 Eylül'de

Genel Kurul 20 Eylül'de

2013 yılının Eylül Ayı'nda yapılan Seçimli Genel Kurul'un ardından Yönetim Kurulumuz, kendi içerisinde görev dağılımı yaparak ilgili komisyonları da oluşturarak çalışmalarını sürdürmüştür.
 
Yönetim Kurulumuz ve bağlı komisyonlar kendi konuları ile ilgili olarak çok sayıda toplantı yapmış ve bunları tutanak altına almıştır.
 
Genel kurul çalışma raporunda yapılan faaliyet ve toplantılarla ilgili detaylı bilgiler 20 Eylül 2014 tarihinde sizlere sunulacaktır.
Yönetim Kurulumuza ait toplantı ve kararların kayıt altına alındığı noter onaylı "Karar Defterine" baktığımda, 16.08.2013 tarihi itibariyle 39 toplantı yaptığımızı ve bir dizi kararları hayata geçirdiğimizi görüyorum.
 
Aynı şekilde Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımın başkanlıklarını yürüttüğü komisyonlarda çeşitli tarihlerde toplantılarını yapmış, kararlarını almış ve gerekli uygulamaları hayata geçirmiş, Yönetim Kurulu'nun inisiyatifi altında olması gerekenlerle ilgili olarak birlikte değerlendirme yapıldıktan sonra gerekli işlemleri yapmışlardır.
İlaç fiyatlarının düşmeye devam ettiği süreçte eczane ekonomilerinin canlanması, canlandırılması adına çalışmalar yapılması gerektiği herkes tarafından da çok iyi bilinmektedir.
 
Eczacılık sektöründeki tüm bireylerin küçük ölçekli işletmeler olup; aldığı ve sattığı ürünleri belli olan meslektir.
 
Alış ve satış yönünden ürünlerin fiyatları Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmekte olup hiçbir şekilde alım ve satım fiyatlandırma sistemine dahli olmamaktadır. A ilacı aldığında fiyatı bellidir, sattığında fiyatı bellidir. Bunu belirli baremin altında alma şansı olmadığı gibi üzerinde satma şansı da yoktur zaten.
 
Sektörümüzde son 10 yıldır düşmekte olan ilaç fiyatlarında düşüşler devam etmiş, düşen ilaç fiyatları nedeniyle eczane ekonomileri sarsılmaya devam etmiş, hatta bu yüzden kapanan eczanelerin sayısı gün geçtikçe de artmıştır.
 
Oysa eczane ekonomilerinin düzeltilmesi, eczanelerin ayakta kalması ülke ekonomisi adına da önem taşımaktadır.
Eczacılık mesleği günlük hayatta ekonomiye katma değer kazandıran mesleklerin başında gelmektedir.
 
Yanında çalıştırdığı elemanlarla iş istihdamı yanı sıra vergilerini en düzenli ödeyen mesleki gruplar arasında ilk sıralarda gelmektedir.
 
İlaç dışındaki diğer sektörlere ve devletin kendi ekonomik girdilerine bakıldığında; ücret konusunda sürekli olarak bir artış olmaktadır.
 
Elektrik, su, telefon, benzin gibi toplumun tüm kesimleri tarafından kullanılan gider kalemlerinde ve inşaat, gıda, otomotiv gibi diğer sektörlerde bile fiyat düşüşleri olmazken fiyatlandırma politikası gereği ilaç fiyatları düşmeye devam etmektedir.
 
Bu durumda biz eczacıların ekonomiksel değer ve dengeleri ile yaşam standartlarında zor günler yaşadığı süreci düzeltme adına Bakanlıktan gerekli tedbirlerin alınmasını beklemek en azından vatandaş olarak biz eczacıların da hakkıdır.
 
Bakanlığın ilaç fiyatlarında yeniden değerlendirme yaparak eczane ekonomilerine katkı sağlayacak ve ilaçların ülkemizde vatandaş tarafından bulunurluğunu sağlama adına iyileştirme yapılması gerektiği önemli bir gerçektir.
 
İlaç fiyatlarında yapılacak iyileştirme yanında kutu başı ilaç üzerinden meslek hakkının ve nöbetlerde yıllardır tanımlanmış olmasına rağmen hayata geçirilemeyen vatandaşın ödeyeceği nöbet hakkının verilmesi eczane ekonomilerine can suyu olacaktır. Ekonomik kazanımları artıracak yan faktörlerin-satış tekniklerinin de  devreye girmesi ile yaşanabilir standartlara gelinmesi sağlanacaktır.
 
İşte bunun için Kıbrıs'ta Medikal Malzemeler ve Farmasötik Ürünler içerikli kongre gerçekleştirmekteyiz. Önümüzdeki günlerde kongre programı ayrıntılarıyla ilgili bilgileri gerek Odamıza ait web sayfasında (www.aeo.org.tr) gerekse de kongreye ait olan web sayfasında (www.farmmed2014.com) görebileceğiz. Kongrede tüm yönleriyle mesleğimizin geleceği ve ilgili konuların gündeme taşınması planlanmaktadır. İşte bu yüzden kongreye katılım önem taşımaktadır.
 
Tüm meslektaşlarımın kongreye katılımını bekler güzel günler dileklerimle saygılar sunarım.
 
SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN