GENEL KURUL KONUŞMASI

GENEL KURUL KONUŞMASI

Sayın Divan Başkanı, Divanın Değerli Üyeleri, Değerli Meslektaşlarım,
 
Yönetim Kurulu adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
 
Yönetim Kurulumuz 2013 Eylül Ayında gerçekleştirilen seçimlerin ardından kendi arasında görev dağılımı yaptı.
 
Takip eden günlerde bölge temsilcileri, kurum temsilcileri, komisyonlar belirlenerek görev yapacak meslektaşlarımızla paylaşımlarda bulunduk ve çalışmalarımıza başladık.
 
Ankara'da bulunan 3 eczacılık fakültesinin dekanları ziyaret edildi ve öğretim yıllarının açılış törenlerine katılındı.
 
TEB Genel Kurulu'na katılım sağladık. Genel Kurul'da muhalif kanat ve şu anki merkez heyeti olmak üzere liste yapımında bizlerden görev almamızı talep ettiler. Ancak kabul etmedik. Genel Kurul konuşmasında olumlu olan her durumda çalışacağımızı, eleştirilecek noktalarda da eleştireceğimizi ifade ettik. Bunu da uyguladık. Meslek için mesleğimiz için gerek merkez heyetinin çalışmalarına, gerekse de muhalif grubun çalışmalarına katılım yapılarak gerekli destekleri verdik. 
 
Yıllardır uygulanan gelenek sürdürüldü Ankara'da tek sivil örgütü olarak Cumhuriyet balomuzu gerçekleştirdik.
 
Sayın Prof. Dr. Mehtap UYSAL editörlüğünde Doz dergisi belli periyotlarda çıkartılmaya devam ederek sizlerin eline ulaşımı için azami gayreti gösterdik.  
 
Yılbaşında ajanda ve bölge temsilcileri ve komisyonları gösteren albüm kitapçığımız, önlük ve eczacılarımızın isimlerinin yazıldığı isimliklerini şahsa özel yaptırıp dağıtımını gerçekleştirdik.
 
10 Kasım günü Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün huzuruna çıkarak mozoleye çelenk bırakarak minnet duygumuzu ve bağlılığımızı gösterdik.
 
Mali yönden eczanelerde tutulması gereken envanter defterlerinin Vergi Usul Kanunu'nca noterden onaylanabilmesi için Ticaret Odasından ticaret sicil numarası alınması gerekmesi üzerine eczacı odasına üye olmanın yeterli olmasını sağlayarak ticaret sicil nosu alınması işleminin kolaylaştırılmasını sağladık. Bu uygulamanın eczacıları kapsamaması için Yönetim Kurulu kararı ile dava açtık.
 
Sanayi Bakanlığı'nın terazi kontrol yetkisini özel firmalara vermesi nedeniyle firmalarla görüşülerek hem oldukça ekonomik ücrete hem de eczanelerimize gelmelerini sağlayarak kontrollerinin yapımını sağladık.
 
11. Ulusal Hasta Bilgilendirme Yarışması'nın 16 Eczacılık Fakültesi öğrencisinin katılımı ile yine gerçekleşmesini sağladık.
 
14 Mayıs Eczacılık Günü etkinliğimizi 14 Mayıs'ın olduğu haftaya yayarak gerçekleştirdik. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nün destekler ile de 8 AVM 80 Billboardda eczacıyı, eczaneyi tanıttık. Halkımızla birlikte olduk ve kendimizi onlara anlattık. Ne yazık ki Soma faciası nedeniyle yarıda kestiğimiz etkinliklerimizi 20 Haziran'da plaket ve akademik biniş törenleriyle sonlandırdık.
 
Yönetmeliğin yayınlanması ile gerekli incelemeler yapıldı ve yönetmelikte geçen ısı ve nem ölçerlerin bulundurulması mecburiyeti ile ilgili maddenin gelecekte ciddi sorunlar yaratacağını öngördük. Bu konuda Bölgelerarası toplantıda Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliği'nin eczacı odalarından saklandığını da dillendirerek, yönetmeliğe itirazımızı belirttik, ısı ve nem ölçer cihazları ile ilgili maddeyi Yönetim Kurulu kararı ile mahkemeye verdik.
 
Aynı şekilde İlden İle takas konusunu da mahkemeye verdik. Umuyor ve diliyorum sonuçlar bizlerin lehine gelişir, mahkemeler her iki maddeyi de iptal eder. Şu anda sonuçlanmasını bekliyoruz.
 
Bir firmanın eczacı isim hakkını kullanmak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ederek isim kullanma hakkını eline alması üzerine 5. Sınai Haklar Mahkemesi'ne müracaat ederek isim kullanma hakkı ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma davası açtık ve ihtiyadi tedbir kararı alınarak yürütmeyi durdurma kararının alınmasını sağladık.
 
Malatya’da gerçekleştirilen Bölgelerarası toplantısına katılım sağladık. 4 ayrı kitapçık çalışması ve önerilerle gidilen toplantıda stant açılarak çalışmalarımızı ve Ankara Eczacı Odası'nı tanıttık. Yönetmelik ve SUT ile ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı eleştiri ve çözüm önerilerimizi dile getirdik.
 
TİTCK' da çalışan meslektaşlarımızın sorunları ile ilgili olarak Kurum Başkan Yardımcısı ile ve SGK'da çalışan meslektaşlarımızın ve eczane eczacılarının sorunlarını ve ekonomik durumlarını düzeltme adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı ve Maliye Bakan Yardımcıları ile ayrı ayrı olmak üzere bir kaç defa randevu alarak görüştük ve kendilerine sorunlarımızı aktaran bir dosya takdim ettik.
 
Görüşme anında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısının doğrudan SGK Başkanı ve GSS Genel Müdürü'nü arayarak iyileştirmeler konusunda gereğinin yapılmasını istemiştir.
 
Randevu ile gittiğimizde Sosyal Güvenlik Kurum Başkanı ve Genel Müdür'üne de dosya halinde taleplerimiz iletilmiştir.
 
Hali hazırda devam eden protokol görüşmelerinde vermiş olduğumuz dosyadaki maddeler gündem maddesi oluşturmaktadır. Vermiş olduğumuz dosyadaki maddelerden birisi de devam reçeteleri ile ilgiliydi ve bildiğiniz gibi 30 Ağustos tarihinde Resmi Gazete ile SUT'un ilgili maddesi değiştirilerek yürürlüğe girmiş ve meslektaşlarımız arasında etik bozulma ve haksız rekabete neden olan devam reçeteleri kaldırılmıştır.
 
Yaklaşık bir yıldır ülke genelinde siyasi arenadaki seçim faaliyetleri nedeniyle politikacıların ve bağlı olarakta bürokratların ana hedefleri kendilerine siyasi bir gelecek ve bürokrasi kanadında yerlerini sağlamlaştırma faaliyetleri nedeniyle ülkemizde çoğu sektörde acil konuların dışında gündemlerine diğer konuları almamışlardır. Bu nedenlerle her alanda askıya alınan çalışmalar içerisinde bizim sektörde nasibini almıştır.
 
Zaman içinde bazı meslektaşlarımızın ihtiyacı olan oda üyelik belgesinin eczanenizdeyken Eczane Otomasyon Sistemine girerek yazdırılıp ilgili makama verebilme olanağı sağlanmıştır.
 
Nöbetçi eczanelerin halkımız tarafından kolay bulunabilirliğini sağlama adına akıllı telefonlara yüklenen program ile kolay ulaşım olanağı sağlandı.
 
Tarım Bakanlığı ile özellikle ilçelerde sorun yaşadık. Gıda Tarım İl Müdürlüklerinin eczanelere yönelik kendilerinden ruhsat almış ürünlerin eczanelerden satılması durumunda kendilerinden izin alınmasını talep etmektelerdi.
 
Torba yasa ile eczanelerin sadece Sağlık Bakanlığı'ndan izin alacağına ilişkin hüküm ve bağlı yönetmeliği yok sayarak kendilerine ait olan yönetmeliği ön planda tutarak denetleme yapmaları sorunu idi. Noter kanalı ile denetleme yapılmaması gerektiğine dair Gıda Tarım Bakanlığı'na yazı gönderilmesine rağmen değişik bir uygulama olmayınca TEB ve TİTCK'ya yazı gönderildi ve web sayfamızda Torba Yasaya bağlı yönetmelikle ilgili yazıyı duyurduk.
 
Tarım İl Müdürlükleri aynı uygulamaya devam edince Ayaş'ta bir eczacımıza tutulan tutanak üzerine mahkeme masraflarının karşılanmasına karar verdiğimiz şekilde idari mahkemeye dava açıldı. Bildiğiniz gibi dava kazanıldı. Eczanelerinde tutanak tutulan meslektaşlarımızın bu belgeyi örnek gösterebilmeleri için de web sayfamızda duyurduk.  
 
Bu durum yıllarca belediyelerin eczaneleri denetlemeleri sorununa benzer bir sorun oldu.
 
Önümüzdeki süreçte de bu sorun tümüyle ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum.
 
Çok sayıda meslek içi eğitim programları düzenlendi. Bu eğitimlerde konuların uzmanlarının katılıp bilgileri aktarması sağlandı ve gerek odamıza ve gerekse de eczacımıza maddi bir yük getirmeden gerçekleştirilmesi sağlandı. Bundan sonraki süreçte de bu eğitimler artarak devam edecektir.
 
Muvazaa ile ilgili olarak bu dönemde de çalışmalarımız sürmüştür. Muvazaayı engelleme adına gerekenler yapılmış ve bundan sonrada yapılacaktır.
 
Ankara Eczacı Odası üyesi bizlerin özlük dosyalarının dijital sisteme aktarılması ile ilgili çalışmalara başlandı. Hali hazırda devam eden bu çalışmada yarıyı geçmiş bulunmaktayız. Kısa bir süre sonrada çalışmaların bitmesini planlıyoruz.
 
2004 yılında uygulamaya alınan 2009 yılından bu yana ekonomik ve mesleki yönden sıkıntıların artarak yaşandığı aşikardır.Bu anlamda geriye düşen eczane ekonomilerinin düzeltilmesi adına çok ciddi çalışmaların yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinmektedir. Yıllardır düşen ilaç fiyatlarına karşılık oluşan stok zararları karşılanmamış ve karşılanmamaya devam etmektedir.
 
Üst düzey yetkililerle yaptığımız her görüşmede durum sürekli olarak kendilerine aktarılmıştır. Şu ana kadar olumlu bir sonuç elde edilemediği gibi Cuma düşüşleri de devam etmektedir.
 
Ucuz ilaç politikası ve sanayinin çok ucuza üretip, ürettiğinin çok üzerinde piyasaya arz etme politikası nedeniyle bu günlere gelindi. Dolayısı ile ilaçlar çok ucuzladı. Kutu adedi satışlara bakınca 3-5 sene önceki kutu sayısı ülke genelinde ve eczanelerimiz bazında 2 katına çıktığı görülecektir. 2004 yılında 4,5 milyar dolar olan ilaç pazarı bugün 8 milyar dolar 2004 de 42 milyon kişiye hizmet verilirken bugün 77 milyon kişiye hizmet verilmekte. O gün 70-80 TL olan ilaç bugün 3-4 TL. Makas aralığının açılma nedeni de budur. Senelere göre değerlendirme yapıldığında ilaç kutu sayısı ile kutu başına satış rakamı kıyaslandığında kutu adetlerinin artış gösterdiği ancak satış bedellerinin de ters orantılı olarak gerilediği görülecektir.
 
İşte bu ekonomik daralma bizlerin eczane ekonomilerindeki daralmasına neden olmuştur. 
 
İlaç fiyatlarının zam almasının şu anki tablo ile mümkün olmadığı görülmektedir. Bizleri bu çıkmazda rahatlatacak en iyi çözümlerden birinin ilaçta kutu başı meslek hakkının ve nöbet hakkının verilmesidir. Bunu da bürokrasi ile yapılan her görüşmede dillendiriyoruz.
 
Mesleğimiz gereği bizlerin ilaçtan vazgeçme gibi bir lüksü olmaz, olması da söz konusu olamaz. Bu hakkımızın elimizden alınmasına da seyirci kalamayız. Bunun içinde ana mesleğimizi daha verimli sürdürebilme adına destek satışlara ihtiyacımız var. Bütün bu olguların hepsini değerlendirerek daralan eczane ekonomilerinde rahatlama sağlayabilme adına Kıbrıs'ta "Farmmed 2014" adını verdiğimiz kongre yapmaya karar verdik. Amacımız buradan mesleğimize kazanımlarla dönmektir.
 
"Büyük işler, önemli atılımlar; ancak birlikte çalışma ile elde edebiliriz." der. Mustafa Kemal ATATÜRK. Sizlerinde destek ve katılımları ile bu kongreyi de Ankara Eczacı Odası'nın başarısı olarak gerçekleştirmek hedefimizdir. Hep birlikte kongrede olmak dileğimle.
 
Şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.
 
 
SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN