Mevzuat Değişmezse Eczaneleri Yeni Kaos Bekliyor

Mevzuat Değişmezse Eczaneleri Yeni Kaos Bekliyor

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin geçici 4’ncü maddesinde bahsi geçen hafızalı ısı ve nem ölçerler ile tek tip eczane levhalarının uygulanması yükümlülüğü, 12 Nisan 2017 tarihinde başlayacaktır.

Bu hususta daha önce TİTCK ile görüşülmüş ve eczane ortam sıcaklığının geri bildirim olacak şekilde kontrol altına alınması ile tek tip tabela uygulamasının pratikte eczacıları ekonomik olarak zor durumda bırakacağı benzer uygulamaların dünyanın hiçbir ülkesinde yer almadığı ifade edilmiştir. Odamızın konu ile ilgili olarak başlattığı ''TABELAMA DOKUNMA'' kampanyası Türkiye'nin her yerinden büyük ilgi görmüş ve halen devam etmektedir.

TİTCK'ya yaptığımız ziyaretlerde mevzuatta yapılacak bir değişiklikle eczacıları mağdur edeceğini düşündüğümüz ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesi gerektiği hususu yetkililere aktarılmıştır. Söz konusu uygulamaların hayata geçirileceği tarihin yaklaşmış olması sebebiyle TEB'e ve TİTCK'ya bu konuda ki taleplerimiz yazılı olarak da bir kez daha iletilmiştir. İlgili yazılar ekte bilgilerinize sunulmuştur.

Meslektaşlarımıza önemle ve saygıyla duyurulur.

Ek-1: TİTCK'ya Giden Yazı

Ek-2: TEB'e Giden Yazı

 

Söz konusu geçici maddeler;

Eczane levhaları ve sıcaklık, nem takibi

GEÇİCİ MADDE 4 – (Ek:RG-28/3/2016-29667)

 (1) 20 nci maddenin yedinci fıkrasında yer alan, “kritik durumlarda uyarı verecek erken uyarı sisteminin ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrenin bulunması” yükümlülüğü Kurum tarafından reçete sayısı veya ciro kriterleri dikkate alınarak belirlenecek geçiş takvimi doğrultusunda en geç 12/4/2017 tarihine kadar yerine getirilir.

(2) 25 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan “özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur” yükümlülüğü Kurum tarafından reçete sayısı veya ciro kriterleri dikkate alınarak belirlenecek geçiş takvimi doğrultusunda eczaneler tarafından en geç 12/4/2017 tarihine kadar yerine getirilir. Türk Eczacıları Birliği tarafından ışıklı veya ışıksız levha standartları maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde belirlenerek Kuruma bildirilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geçici maddelerde bahis edilen Yönetmeliğin ilgili maddeleri;

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK

Eczane olarak kullanılacak yerin özellikleri

MADDE 20

(7) Özel saklama koşulu gerektiren veya soğuk zincire tâbi ilaçların saklama koşullarına uygun olarak eczaneye kabul edilmesi, saklanması ve aynı şartlara uygun olarak hastalara sunulması gerekir. Ayrıca soğuk zincir ilaçların konulması için buzdolabı bulundurulur. Buzdolabı ve eczane içi sıcaklık nem takibinin sağlanması için kayıtların düzenli tutulması kritik durumlarda uyarı verecek erken uyarı sisteminin ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrenin bulunması ve eczanede bulunması gereken tüm cihazların düzenli aralıklarla kalibrasyonlarının yapılması gerekir.

Eczane ismi, levhası ve vitrini

MADDE 25 –  (2) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczanelerin görülebilir cephelerinden en az birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU