ECZANELER SAĞLIK HİZMET SUNUCULARIDIR!

ECZANELER SAĞLIK HİZMET SUNUCULARIDIR!

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ,

Bilindiği üzere Odamız tarafından daha önce yürütülen bir çalışmada özellikle nöbetlerde çalışan eczane personelinin gece çalışma süreleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 13.05.2016 tarihinde gönderilen yazı (Ek-1) ile resmi görüş istenmiş, bu talebimize verilen cevapta eczanelerde sunulan hizmetin ''sağlık hizmeti yürütülen işlerden'' olduğu ve bu nedenle çalışan personelin yazılı onayı ile yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yapılabileceği hususu Çalışma Genel Müdürlüğü’nce “Bakan adına “ imzalanarak 26.08.2016 tarihli yazısı ile (Ek-2) tarafımıza bildirilmiştir.

Bu olumlu gelişme, 09.09.2016 tarihli yazı ile (Ek-3)Türk Eczacıları Birliği’ne ve tüm eczacı odalarına meslektaşlarımıza duyurulması için gönderilmiştir. Eczanelerde sunulan hizmetin ‘’sağlık hizmeti yürütülen işlerden’’ olduğu hususunun resmi makamlarca kabul görmesi meslektaşlarımız ve tüm eczacı örgütlerden memnuniyetle karşılanmıştır.

Bu gelişmelerden sonra, Türk Eczacıları Birliği, tüm eczacı odalarına tüm üyelerine duyurması amacıyla 17.02.2017 tarihinde bir yazı göndermiştir. Bu yazıda (Ek-4) Türk Eczacıları Birliği’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan 03.10.2016 tarihinde sebebi anlaşılmayan bir şekilde olumlu gelen görüşten sadece 24 gün sonra yeni bir görüş istediği anlaşılmaktadır. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Türk Eczacıları Birliği’ne gönderdiği 31.01.2017 tarihli cevabi yazısında (Ek-5) eczanelerde verilen hizmetin ''sağlık hizmeti yürütülen işlerden'' olmadığı gerekçesiyle eczane çalışanlarının gece yedi buçuk saati aşan çalışmalar yapamayacağına vurgu yapmıştır.

Bu gelişmelerden sonra eczacı kamuoyunda bir infial meydana gelmiş ve aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Her şeyden önce eczanelerde sunulan hizmetin bir sağlık hizmeti olduğu gerçeği bu ülkede yaşayan herkes tarafından çok net bilinmektedir. Bu gerçekten hareketle Ankara Eczacı Odası yukarda da belirttiği gibi 13.05.2016 tarihinde meslektaşlarının hak ve hukukunu korumak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan bu hususta görüş istemiş, Odamıza ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan 08.06.2016 tarihinde gelen değerlendirme yazısında (Ek-6) Türk Eczacıları Birliği'ne verilen olumsuz cevabın aynısı yer almıştır. Bu cevabi yazı İş Teftiş Kurulu tarafından Çalışma Genel Müdürlüğü’ne de bilgi amaçlı iletilmiştir. Daha sonra Çalışma Genel Müdürlüğü 26.08.2016 tarihinde Odamıza gönderdiği ve Bakan adına Genel Müdür Sayın Nurcan ÖNDER imzalı yazıda (Ek-2) tartışmalara nokta koymuş ve eczanelerde sağlık hizmeti verildiği gerekçesiyle eczane personelinin gece yedi buçuk saatten fazla çalışabileceğini mütalaa etmiştir.

Sonuç olarak Ankara Eczacı Odası’na Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen olumlu görüşün halen geçerli olduğu ve “Ek-2” de belirtilen eczanede verilen hizmetin “sağlık hizmeti olduğu” gerekçesiyle meslektaşlarımızın personellerinin mesai saatlerini düzenlerken yazılı izinlerini almak koşuluyla gece yedi buçuk saatten fazla mesai yaptırabilecekleri hususunu bilgilerinize saygılarımıza arz ederiz.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU